Genforeningen 2020: Romeo + Julie

I forbindelse med markeringen af genforeningen mellem Sønderjylland og resten af Danmark i 1920 har Teatret Møllen valgt at spille det velkendte teaterstykke; Romeo og Julie. Historien om de to unge, elskende er den perfekte forestilling at spille til markeringen af Genforeningen 2020.

Ligesom i stykket er båndene på kryds og tværs af grænsen mellem Danmark og Tyskland komplekse og nuancerede med deres ekstremer af usandsynlige venskaber og nedarvet foragt. Alle familier i Sønderjylland har en historie med ”tysken”. For nogle står de krystalklart i hukommelsen, og for andre er de halvt glemt som hvidt arvæv. Konflikten imellem de to familier i Shakespeares hovedværk er på samme måde en blanding af gammelt had med glemte rødder, men også dugfrisk spildt blod. Foragten for den anden gennemsyrer begge familier i en sådan grad, at de alle forblændes af den.

Stykket

”Fornever was a story more woe, than this of Juliet and her Romeo.”

Sådan slutter William Shakespeares beretning om det unge, forelskede par, der kun kan blive forenet i døden, og selvom slutreplikken indeholder umådelig sorg og smerte, er fortællingen om den store kærlighed alligevel livsbekræftende.

Stykket er et af Shakespeares mest populære og blandt dem, der bliver spillet mest. Fortællingen om Romeo og Julie er en universel historie. Det sker over hele verden, at to mennesker ikke kan få hinanden – på grund af deres religiøse eller kulturelle baggrund.

Det er nogle intense dage, der udspiller sig for øjnene af os. Hele livet vender sig på hovedet for såvel Romeo og Julie som for resten af Veronas borgere. Romeo og Julie forelsker sig hovedkulds, gifter sig, oplever en kortvarig lykke sammen, inden deres familiers uendelige strid tvinger dem til at tage en skæbnesvanger beslutning.

Sproget i centrum

Hjørnestenen i vores forestilling er sproget. Romeo og hans familie taler dansk – Julie og hendes tysk. Dette uhyre enkle og konkrete greb sætter vore to landes historiske forhold i spil i hver enkelt scene i forestillingen. Alle udvekslinger af ord, være det konfrontationer eller affektioner, vil danne historisk genklang i publikum – særligt blandt dem, der lever med de to sprog til daglig. På samme måde vil hver familie have en dansk og en tysk kostumedesigner, som på original vis skaber familiernes unikke visuelle udtryk.

Forestillingen er ligeledes et samarbejde på tværs af landegrænser. Vi ønsker at spille i både Danmark og Tyskland på de store, gamle hertugslotte. Premieren planlægges på Gram Slot i Haderslev Kommune, hvorefter ønsket er, at forestillingen rejser til Sønderborg Slot for så at krydse grænsen og spille på Schloss Glücksburg og Schloss vor Husum. Fælles for disse historiske bygninger er en intim og afsides beliggenhed, der henfører publikum til et magisk univers.

Dette univers befolkes først og fremmest af professionelle og velkendte skuespillere, der med et vildt og energisk engagement skal bringe den hæsblæsende og voldsomme fortælling til live og omdanne de historiske slotte til Veronas solbagte gader. Dette bliver forstærket af et sønderjysk sangkor, som med nyskrevne kompositioner skaber en unik, musikalsk kulisse live til hver forestilling.

Et forbillede

Teatret Møllens Romeo og Julie kan blive en storslået, intim, lystig og voldsom forestilling, der spiller på alle de helt særlige strenge, regionen besidder, og som i et helt unikt år, på en helt unik facon, præsenterer den evigtgyldige historie om to hjerter, to familier og nu også: to lande.

Romeo og Julie laves i samarbejde med Sydslesvigsk Forening og Bund Deutscher Nordschleswiger. Sammen håber vi på, at vi kan være med til at fremhæve vores dynamiske grænseregion og sætte fokus på det unikke samarbejde, der eksistere henover grænsen.

Et samarbejde, der blandt andet i kraft af Genforeningen er blevet et forbillede for, hvordan mindretal kan leve fredeligt sammen. På den måde bliver både forestillingens morale og samarbejdet i sig selv et forbillede, der i vores urolige verden indeholder et budskab, der er meget aktuelt.

Vi glæder os til at være med til at bidrage til denne store begivenhed, som i høj grad har præget vores landsdel og region.

Genforeningsprojektet ’Romeo + Julie’ produceres i samarbejde med Mungo Park Kolding, Sydslesvigsk Forening og Bund Deutscher Nordschleswiger. Derudover har projektet modtaget støtte fra Kulturministeriet og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020, Haderslev Kommune, Augustinus Fonden samt A. P. Møller Fonden.