Æ teater består af de to skuespillere, Thea Kastberg og Linnea Fabricius, der i 2019 startede deres eget, sønderjyske teater målrettet egnens unge. De to skuespillere kommer begge fra Haderslev og er hovedkræfterne bag forestillingen Omve’n hjemve, der spiller på teatret møllen i sæson 22/23. Mød dem her i teatret møllens interview med æ teater.
Møllen: Hvordan fik I idéen til at lave en forestilling baseret på Rikke
Thomsens debutalbum?
Æ Teater: For os var det helt oplagt at gøre albummet Omve’n hjemve til en teaterforestilling, fordi sangene på en gang både er universelle og også er meget specifikt sønderjyske. Vi kunne identificere os med fortællingen om at komme fra Sønderjylland og skulle rejse ud i verden med det standpunkt – og så er det bare nogle helt vidunderlige sange, som hylder det sønderjyske sprog.
Møllen: Hvad sagde Rikke Thomsen til, at I ville lave en musikforestilling ud fra hendes album?
Æ Teater: Hun blev meget rørt, sagde hun, da vi forelagde hende idéen. Hun synes, at vi med denne forestilling hjælper med at nedbryde den stigmatisering, der stadig findes, når man taler tydeligt med dialekt. Det er det, Rikkes musik gør for os, så det håber vi, at vi kan bidrage yderligere til.
Møllen: Hvem er de her unge, som forestillingen kommer til at handle om?
Æ Teater: De er unge sønderjyder, som står lige der, hvor man – måske for første gang – bliver konfronteret med sig selv, sit ophav og sin anderledeshed. Den unge sønderjyde skal faktisk forholde sig til, om de skal flytte flere hundrede kilometer væk fra deres familie og venner for at tage en bestemt uddannelse. Det skal den københavnske eller aarhusianske unge ikke.
Møllen: I bor i København i dag: Hvordan havde I det selv med at flytte fra landsdelen?
Æ Teater: Man var jo fuld af forventning til det nye, der skulle ske, men at være i en storby, hvor der sker noget hele tiden, var spændende, men også meget overvældende.
Møllen: Hvilke fordomme tror I, der kan være om sønderjyder i dag?
Æ Teater: Der er de grove, som dem der tænker, at sønderjysk dialekt er et udtryk for manglende dannelse, at vi ikke “følger med tiden”, eller at vi alle sammen er vokset op på en mark med et yver mellem hænderne (det er vi, haha, men det er alle andre jo ikke). Og så er der de mere fjollede med at det forventes, at vi taler godt tysk, og at vi kun siger “mojn”.
Møllen: Ser I stadig jer selv om sønderjyder i dag?
Æ Teater: Ja, det gør vi helt bestemt. Faktisk begyndte vi først rigtig at sætte pris på vores sønderjyske ophav efter, at vi var flyttet væk. Det krævede lidt perspektiv, men nu er det noget, vi virkelig bærer med stolthed.
Møllen: Hvornår oplever I selv at lide af hjemve?
Æ Teater: Når vi lytter til Rikkes musik, kommer der en stor portion længsel i maven. Hun har en evne til at gøre det sønderjyske sprog poetisk og rørende på en måde, vi aldrig har hørt før, og som smager af kold Fuglsang, solnedgang over gule rapsmarker og sort sol.
Møllen: Hvor meget sønderjysk tale kommer der til at være i forestillingen?
Æ Teater: Primært kommer der jo til at være sønderjyske sange, da alle Rikkes tekster er på sønderjysk. Og vi glæder os helt vildt til at arbejde med det sønderjyske sprog på scenen.
Møllen: Tror I, der er forskel på at være ung i Sønderjylland i forhold til eksempelvis at være ung i Nordjylland?
Æ Teater: Der er klart noget helt særligt og insisterende lokalpatriotisk ved den sønderjyske ånd, men i princippet er der ikke forskel, nej. Men vi tror, der er forskel på at vokse op i en storby og på landet. Begge dele kan have sine fordele og ulemper, men byens unge har fået deres historie fortalt utallige gange, og det er ikke sikkert de unge fra landet kan spejle sig i den. Derfor vil vi gerne fortælle deres.
Møllen: Hvem er forestillingen for?
Æ Teater: Forestillingen er for alle. Den er udviklet specielt til de unge sønderjyder, som forhåbentlig kan genkende sig selv i de problemstillinger forestillingen og sangene behandler. Alle over 15 år, som har lyst til at opleve det sønderjyske sprog udfolde sig poetisk og musikalsk, er velkomne
Møllepladsen 4, 6100 Haderslev
Tlf: 74 52 66 79
post@teatretmoellen.dk