Karaktererne i Den vægelsindede

Det er et farverigt persongalleri, der medvirker i Ludvig Holbergs ”Den vægelsindede”. Vores hovedperson er Lucretia. Hun er enke af en modehandler, bor i byen, og som titlen indikerer, så skifter hendes humør. Konstant. Det skaber stor forvirring for personerne omkring hende og er samtidig en medvirkende faktor til, at hun bliver blandt ind i en kærlighedsintrige mellem de to veninder, Abelone og Terentia.

Abelone og Terentia er nemlig forelskede i hinandens brødre, Apicius og Eraste. Det ved Apicius og Eraste dog intet om. Apicius har travlt med livet som levemand og bruger alle sine penge på mad og vin. Omvendt er Eraste meget påholdende og optaget af at spare der, hvor der spares kan.

Trods deres særheder og søstrenes talrige tilnærmelser er det dog Lucretia, der ender med at løbe afsted med brødrenes opmærksomhed, hvilket naturligvis, med Lucretias skiftende humør og sindelag, ender i total forvirring for alle parter. Blandt de øvrige personer er blandt andet Lucretias tjener Torben, der er fanget midt i kaosset, og som spekulerer på, hvorvidt hans frue hjemsøges af flere ånder – hvilket måske kunne forklare hendes omskiftelige lune.

I Teatret Møllens ”Den vægelsindede” spilles Lucretia både af Ane Helene Hovby, Connie Tronbjerg og Nadia Jasmin Nielsen. Den ene søster, Abelone, spilles tillige af Connie Tronbjerg og den anden, Terentia, af Nadia Jasmin Nielsen. Eraste spilles af Thomas C. Rønne, der også spiller tjeneren Torben, og Apicius spilles af Klaus Andersen.

Møllens bidrag til 300-års jubilæum

Teatret Møllens ”Den vægelsindede” er ikke bare en tilfældig sommerforestilling. Det er også teatrets bidrag til fejringen af 300-års jubilæet for dansk teater. Den 23. september klokken 17 er det nemlig præcis 300 år siden, at der for første gang blev sagt replikker på dansk oppe fra scenen, hvilket fik stor betydning for det danske samfund efterfølgende og satte et tydeligt præg på dansk sprog og kultur.

Ludvig Holberg var her en spydspids og var blandt de første dramatikere, der blev spillet i Danmark på dansk. Holberg havde også en afgørende rolle i forbindelse med åbningen af landets første offentlige teater, og markeringen af jubilæet fortsætter derfor også helt indtil Holbergs fødselsdag – den 3. december 2022.

”Den vægelsindede”, der netop er skrevet af Ludvig Holberg, stammer ligeledes tilbage fra 1722. Han var dog ikke helt tilfreds med det første udkast, så stykket blev skrevet om ad flere omgange i forsøget på at finpudse fortællingen. Teatret Møllens version er baseret på en bearbejdet udgave fra 1997, som dog ikke ændrer ved, at det stadigvæk er en fantastisk skør og sjov forestilling – hvilket gjorde det til et oplagt valg som teatrets bidrag til fejringen.