Det er efterhånden blevet en fast tradition. Hvert år til november drager Teatret Møllen ud af huset, når Danmarks Teaterforeninger afholder deres årlige teaterseminar. Her deltager teatre fra hele landet, hvor de præsenterer de forestillinger, som de opfører i løbet af den kommende sæson – sæson 20/21. Seminaret skifter som regel lokation hvert år, men i år blev det ligesom sidste år igen afholdt i Kolding – hvilket selvfølgelig har sine fordele, når man er et sydjysk egnsteater.
Seminaret varede hele weekenden, hvor Teatret Møllen undervejs skulle introducere de deltagende for to kommende forestillinger. Den ene forestilling har faktisk premiere inden alt for længe. Det er nemlig Teatret Møllens Mod til at dræbe, der er baseret på Lars Noréns skuespil af samme navn. Prøverne begynder til januar, og forestillingen har premiere til februar. Turnéen venter vi dog med til efter sommerferien, hvorfor den først var med til teaterseminaret i denne omgang.
Den anden forestilling, som Teatret Møllen havde med til teaterseminaret, har du måske også allerede hørt om. Den hedder Det Ensomme Hjerte, og er baseret på Tom Buk-Swientys roman af samme navn, der handler om den tysk-danske Hans Horn, der var soldat under 2. verdenskrig. Du kan læse mere om Det Ensomme Hjerte i historien herunder.
Som beskrevet herover skulle Teatret Møllen præsentere de deltagende på Danmarks Teaterforeningers Teaterseminar 2019 for Møllens kommende forestillinger i næste sæson. En af dem er Teatret Møllens Det Ensomme Hjerte, der er baseret på erindringerne fra Hans Holm, der var tysk soldat under 2. verdenskrig.
Hans Holm blev hvervet til den tyske Wehrmacht under 2. verdenskrig, og i løbet af krigen blev han vidne til mange mærkværdige, grusomme og skønne hændelser, imens han på sin odyssé igennem Europa kæmpede for sit liv og sin overlevelse. Efter krigen emigrerede Hans Horn til Danmark, hvor han først i en sen alder og efter mange år satte ord på sine oplevelser.
I forbindelse med teaterseminaret – og til efterfølgende promovering af forestillingen – skulle der produceres en trailer til stykket, der kort giver et indtryk af, hvad publikum har i vente. Teatret måtte derfor igen havde fat på det aarhusianske produktionsselskab GotFat, der efterhånden står bag en hel del af teatrets filmproduktioner. De medvirkende i forestillingen skulle også kontaktes: Skuespillerne Thomas Jacob C. Rønne, Ane Helene Hovby og Ole Sørensen. Derudover deltog også Johanne Andersson fra strygeorkesteret Who Killed Bambi, der ligeledes kommer til at blive en del af forestillingen. Resultatet kan du se i videoen herunder.
I løbet af de sidste to år har Teatret Møllens talenthold – Teatertalenter Sønderjylland – Schleswig – set en masse teaterforestillinger og været igennem en lang række af workshops indenfor scenekunstens forskellige discipliner. Sidste måned kom turen så til, at det var dem selv, det måtte en tur op på scenen, da der var premiere på deres forestilling Gaudiopolis lørdag den 23. november.
”Gaudiopolis” blev talentholdets afgangsprojekt på Møllen, efter at de har været en del af teatret siden julen 2017. Selve arbejdet med forestillingen begyndte allerede tilbage i begyndelsen af 2019, hvor talentholdet i samspil med instruktør Rasmus Ask og dramatiker Brian Wind-Hansen lagde rammerne for forestillingen. I slutningen af september tog holdet så for alvor fat på prøverne til forestillingen, der efterfølgende blev intensiveret, efterhånden som premieren nærmede sig.
Forestillingen tog udgangspunkt i historien om Gaudiopolis. Et samfund, som udelukkende blev ledet af forældreløse og forladte børn og unge, der opstod i ruinerne af Budapest efter 2. verdenskrig. Forestillingen spillede i alt tre gange på Teatret Møllen, der alle endte med at blive udsolgt. Efter premieren blev talentholdet rost for deres forestilling, og de fik alle et diplom med hjem for deres tid på Møllen.
Det markerede samtidig slutningen for det nuværende talenthold, der nu er færdige på teatret. Selve talentlinjen fortsætter dog, og Møllen er i øjeblikket i fuld gang med at lede efter et nyt kuld af teaterinteresserede unge mellem 16 og 21 år, der kunne tænke sig at starte på det næste hold i begyndelsen af 2020.
Som I måske har bemærket, så er det endnu engang gået hen og blevet jul i Danmark. Træer og bygninger er blevet pyntet med lys, kalenderne kører hver aften på tv (og andre steder), og I har sikkert en julefrokost eller to i vente. Et sted, hvor julen især har indfundet sig, er på Gram Slot. Her blev der igen i år afholdt julemarked i løbet weekenderne i november, hvor Teatret Møllen også var med.
Hundredvis af mennesker fra hele landet var valfartet til slottet i Gram for at opleve lidt koncentreret julestemning. Her havde teatret lejlighedsvist sat en stand op med chokolade, plakater og flyers omkring Møllens genforeningsprojekt Romeo + Julie. Mange af de forbipasserende var en tur forbi standen, hvor de kunne høre mere om Møllens store opsætning med Shakespeares kendte kærlighedshistorie. Ja, og købe en billet, hvis de manglede en julegave. Imens stod Pyrus, spillet af skuespilleren Jan Linnebjerg, i den tilstødende hal og sang og underholdte de mange børn – for sidste gang i øvrigt.
Møllepladsen 4, 6100 Haderslev
Tlf: 74 52 66 79
post@teatretmoellen.dk