Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen præsenterede den 8. januar det samlede program for 100-året for Genforeningen. Begivenheden fandt sted i Koncerthuset i DR Byen i København, hvor Teatret Møllen også var med. Efter kulturministerens tale havde pressen mulighed for at snakke med arrangørerne om de mange events og begivenheder, der kommer til at finde sted rundt omkring i hele landet i forbindelse med markeringen af genforeningen.
Blandt de deltagende fra Teatret Møllen var blandt andet hovedrolleindehaverne fra teatrets genforeningsforestilling ROMEO + JULIE – Jens Kepny Kristensen og Andrea Spicher. I et interview med TV Syd fortalte de blandt andet om, hvordan det er at medvirke i en forestilling, hvor der bliver talt både tysk og dansk. Se hele interviewet hos TV Syd her.
Det officielle program begyndte to dage senere med en gallaforestilling hos Det Kongelige Teater, hvor blandt andet Dronning Margrethe og hendes søster prinsesse Benedikte deltog. Teaterchef Nikolaj Mineka og skuespiller Connie Tronbjerg havde også fundet de fine tøj frem, da de var iblandt de godt 1100 gæster, der deltog til arrangementet. Gallaforestillingen var startskuddet på de mere end 900 forskellige events, der finder sted over hele landet i forbindelse med markeringen af genforeningen.
Skuespiller Klaus Andersen fik uventet selskab på sin turné, da han i januar optrådte på Randers EgnsTeater med sin forestilling PALLE STADIG ALENE I VERDEN. Her var TV2 Østjylland nemlig med, da skuespilleren skulle optræde om aftenen – og med sig havde de en gæst, der havde et helt særligt forhold til den 77 år gamle børnebog.
TV-stationen var nemlig kommet i kontakt med Anne Marie Sigsgaard, der er datter til Jens Sigsgaard – forfatteren bag den originale børnebog fra 1942. Hun var med på Randers EgnsTeater for at se Teatret Møllens forestilling. Du kan se hele indslaget på TV2 Østjyllands hjemmeside her.
I indslaget medvirker også Brian Wind-Hansen, der er dramatikeren bag teaterstykket med Palle, og som har været involveret i mange af Teatret Møllens nyere forestillinger, heriblandt HAABET og DE SANGE VI HUSKER.
Premieren på Teatret Møllens næste forestilling nærmer sig med hastige skridt. Den store dag bliver kulminationen af mange timer i øvelokalet med alskens prøver, forberedelser, udenadslæren, teknik og planlægning. Både for hele holdet bag forestillingen, men måske især for de tre medvirkende skuespillere – Ole Sørensen, Thomas C. Rønne og Durita Dahl Andreassen – samt forestillingens instruktør, Rasmus Ask.
Mod til at dræbe er en følelsesladet historie om en søn og hans far. Lige fra begyndelsen står det klart, at der er noget, der ulmer under overfladen. Det hele bliver sat på spidsen, og forholdet mellem de to mænd kommer under pres, da sønnens kæreste dukker op. Hun får skubbet til det i forvejen skrøbelige forhold og åbner derved op for årtiers undertrykte følelser og minder.
Selve premieren på MOD TIL AT DRÆBE finder sted lørdag den 15. februar, og derefter spiller forestillingen på Møllen fra den 17. til 22. februar og igen fra den 2. til 7. marts. Der er stadig enkelte billetter til flere af spilledagene, der, efter at have spillet på Møllen, rykker videre til først Kolding og dernæst København.
Romeo og Julie er ikke de eneste karakterer i William Shakespeares verdenskendte kærlighedstragedie. Historien er fyldt med venner og slægtninge til de to unge elskende, der selvfølgelig er med på scenen, når Teatret Møllen opfører en helt unik udgave af forestillingen til sommer i forbindelse med den nationale markering af genforeningen.
Rollebesætningen er nu helt fastlagt, og teatret kan offentliggøre hvilke skuespillere, der skal spille hvilke roller. Forestillingen kommer til at foregå på både dansk og tysk, hvorfor sproget er en central del af stykket. Det er også grunden til, at castet består af både dansk- og tysktalende skuespillere.
”I Teatret Møllens opsætning af Romeo og Julie er vi gået efter at få de skuespillere, som passer allerbedst til rollerne. Udover de fastansatte skuespillere hos Teatret Møllen og Teater TID har vi derfor også været igennem flere castingforløb i Danmark og Tyskland for at finde de helt rigtige medvirkende. Ensemblet, som det står nu, er et drømmeensemble for mig, og jeg kan slet ikke vente med at komme i gang,” siger Rasmus Ask, der er instruktør på forestillingen.
I Teatret Møllens Romeo + Julie taler Romeo og hans familie dansk, mens Julie og hendes taler tysk. Kontrasten mellem de to sprog skal være med til at aktualisere historien og trække en rød tråd til selve markeringen af genforeningen, som er anledningen til, at teatret opfører stykket.
”I vores udgave af Romeo og Julie er det det danske og tyske sprog, der definerer de to involverede familier og deres historie. Derfor har vi været frie til at besætte rollerne med de skuespillere, som havde den bedste energi til hver enkelt rolle og er ikke gået op i hverken køn eller etnicitet,” siger Rasmus Ask. Det tosprogede element i forestilling har også stillet visse krav til de medvirkende skuespilleres sprogkundskaber, hvor flere af de danske skuespillere kommer både til at tale tysk og dansk i forestillingen.
”Det har været en spændende opgave at finde den rette til den rigtige rolle. Processen har jo været lidt en anden oplevelse end normalt, da vi blandt andet måtte afholde auditions i Hamborg for at finde vores Julie. Nu er jeg så til gengæld også helt sikker på, at vi har fået det bedste hold til forestillingen”, siger Teatret Møllens teaterchef, Nikolaj Mineka.
Den endelige fordeling af rollerne kan ses herunder.
Møllepladsen 4, 6100 Haderslev
Tlf: 74 52 66 79
post@teatretmoellen.dk