En af forestillingerne i næste sæson på egnsteatret her i Haderslev kommer til at blive ungdomsforestillingen ”Under huden”. Forestillingen handler om tabet af et nært familiemedlem, der er en af de største livsudfordringer, som børn og unge kan opleve. Hver dag er der faktisk 16 børn og unge, der mister en far eller en mor og to, der mister en af sine søskende.
Det er teatret MÆRKVÆRK, der står bag forestillingen, men Teatret Møllen er også med i form af skuespiller Connie Tronbjerg, der er en af de tre medvirkende på scenen. De andre to er Casper Sloth og Anne Gry Henningsen. Det er første gang, at Teatret Møllen samarbejder med MÆRKVÆRK om en forestilling.
”Under huden” er produceret i København, men havde tilbage i december turnepremiere på Vendsyssel Teater i Nordjylland. Forestillingen spiller igen fra den 24. marts til og med den 3. april på Teater Grob i København. I sæson 2020 – 2021 kommer forestillingen så til Haderslev, hvor den spiller på Teatret Møllen.
En gammel karakter blev i løbet af december igen vækket til live. Midt på måneden var tiden nemlig kommet til, at Klaus Andersen igen måtte finde Palle frem, så han kunne starte med prøverne til sin solo-forestilling ”Palle stadig alene i verden”. Forestillingen handler om Palle, som vi møder mange år efter sine oplevelser som barn, hvor han for første gang vågnede til en tom verden. Nu er Palle gammel og træt, og han bor på et plejehjem. Pludselig en morgen vågner han dog for at indse, at han igen – ligesom i sin barndom – endnu engang er helt alene i verden. Det resulterer hurtigt i, at Palle snart må tage alle kreative metoder i brug for at holde ensomheden ud.
Forestillingen havde allerede premiere den 14. juni 2018, hvor den fik flotte ord med på vejen af både anmeldere og tilskuere. Forestillingen har til gengæld ikke rigtigt været på turné endnu, hvilket Klaus Andersen råder bod på, når han fra den 6. januar og frem til den 3. april turnerer hele Danmark rundt. Forestillingerne på Teatret Møllen i januar og marts er så godt som udsolgte, men måske du kan nå at fange forestillingen et andet sted nær af dig.
Med begyndelsen af 2020 siger Statens Kunstfond farvel til 24 medlemmer, der i fire år har arbejdet i Kunstfondens legatudvalg. Blandt de nye medlemmer, der nu har overtaget arbejdet, er Nikolaj Mineka, der til daglig er leder af egnsteatret Teatret Møllen i Haderslev. Teaterchefen er blevet udpeget af kulturminister Rasmus Prehn til at varetage opgaverne i Kunstfondens legatudvalg for scenekunst, hvor han deles om opgaverne sammen med scenograf Lisbeth Burian, der kommer til at blive formand, og cand.mag. samt dramaturg Karen-Maria Bille.
”Jeg er glad og stolt over, at landets fungerende kulturminister, Rasmus Prehn, har bedt mig blive medlem af Statens Kunstfonds legatudvalg for scenekunst for perioden 2020 – 2023. Det er en stor ære for mig personligt og en stor anerkendelse af Teatret Møllen og vores store arbejde i Haderslev. Jeg vil se frem til samarbejdet med Lisbeth Burian og Karen-Maria Bille. Det bliver uden tvivl både spændende, hårdt og meget lærerigt at bestride dette hverv. Jeg lover at gøre mit ypperste,” siger teaterchef Nikolaj Mineka.
Nikolaj Mineka begyndte i udvalget hos Statens Kunstfond den 1. januar, hvor han på lige kår med medlemmerne af de øvrige legatudvalg er udpeget for en 4-årig periode. Statens Kunstfond er Danmarks største kunstfond og arbejder for at give alle i hele landet kunstoplevelser i alle afskygninger. Kunstfonden giver penge til produktion og formidling af billedkunst, film, litteratur, musik, scenekunst, arkitektur, bl.a. til spillesteder, teaterfestivaler, forfatterarrangementer, kunst på skoler og hospitaler samt oversættelse af litteratur. Hvert år uddeler Kunstfonden i omegnen af 550 mio. kr. til mere end 6000 projekter eller kunstnere.
Fotograf og foredragsholder Jacob Holdt gæstede i december Teatret Møllen som led i et af teatrets højskolearrangementer. Jacob Holdt vagabonderede i begyndelsen af 70’erne rundt i USA uden penge og levede sig dermed ind i både de fattigste ghettoer og de rigeste miljøer. Med et lommekamera skabte Jacob Holdt på baggrund af sine stærkt personlige oplevelser diasshowet “Amerikanske billeder” – som siden er blevet kendt i landets foredragssale.
Foredraget på Teatret Møllen handlede om Jacob Holdts eget liv i årene efter, at Amerikanske Billeder blev en verdenssucces og tog udgangspunkt i foredragsholderens forsøg på også at gøre det til en succes for dem, som bogen handlede om: de fattige, marginaliserede og undertrykte.
Den 72-årige Jacob Holdt havde en masse på hjertet og fortalte i detaljer om sine mange oplevelser og rejser til en fyldt teatersal. Det endte faktisk med, at han fortsatte foredraget for en lille gruppe særligt interesserede tilskuere, efter at han omkring klokken halv ti – tre og en halv time efter arrangementets start – afsluttede den officielle foredrag.
Møllepladsen 4, 6100 Haderslev
Tlf: 74 52 66 79
post@teatretmoellen.dk