"Der er heldigvis mange værktøjer at tage fat på. Det kunne være en liste. Det kunne være en hund, der skal ud at gå. Det kunne være en ny motionsform, der var sjovere, end man først havde forestillet sig eller noget helt andet."

VERDEN KAN GODT BÆRE NOGLE FLERE AKVARELMALERIER

Hovedpersonen i "Alle gode ting" laver i forestillingen en liste over alle de mindeværdige og positive ting, han oplever i sit liv - og det er slet ikke noget dum ide. Sådan lyder det fra komiker Sebastian Dorset, der selv har haft depression og selvmord tæt på livet.

“Som ung var jeg overbevist om, at livet var meningsløst. Det var bare en ubrudt række af besvær. Det kunne tyde på, at jeg er meget doven, men det der med, at vi hele tiden bare lever for at opfylde vores umiddelbare nærmeste behov. Det synes jeg ikke, var særligt inspirerende. Så jeg isolerede mig og overbeviste mig selv mere og mere om, at livet ikke gav mening. Så til sidst ender jeg med at forsøge at tage mit eget liv.”

Sådan lyder det i dag fra komiker Sebastian Dorset, når han fortæller om sit liv, hvor han har kæmpet med både depression og selvmordstanker. Selvmordsforsøget mislykkedes heldigvis, hvilket ifølge ham selv skyldes, at han er noget så “uhandy”. Efterfølgende lykkedes det ham at få et nyt syn på tilværelsen. Han ville leve, og han ville tage sig selv alvorligt.

“Indimellem kan jeg godt mærke, at nu kommer den der depressive følelse tilbage igen. Så har jeg heldigvis lært, hvordan jeg skal forholde mig til det,” siger Sebastian Dorset.

Hunden er nådesløs
Sebastian Dorset er i dag 52 år. Han kommer fra Aalborg, og har været aktiv på den danske stand up-scene i årevis. Egentligt er han uddannet journalist og har også arbejdet som radiovært. Det gjorde han blandt andet på den forhenværende radiokanal 24Syv, hvor han sammen med DepressionsForeningen lavede programmet “Deprimeret med Dorset”. I programmet talte Sebastian med sin medvært sammen om, hvordan det er at leve med en depression eller bipolar lidelse. De forsøgte også at give
inspiration til, hvordan man til trods for sin sygdom kan forsøge at få en hverdag til at hænge sammen, hvor de blandt andet fik input fra programmets forskellige gæster. Det var enormt inspirerende, forklarer komikeren.

“Der var nogle, der brugte musik meget. Der var nogle, der kørte meget med faste vaner, og så var der andre, der brugte motion. Der var alle mulige ting, der kunne hjælpe med ens depression. Mit bedste trick er min hund. Den giver mig noget struktur, kan man sige, fordi han er ligeglad med, hvor sent jeg kommer i seng. Han vil ud at gå klokken halv ni, og han er nådesløs på det punkt. Så står man op og siger: Nå, nu er jeg jo oppe.”

Det kunne sagtens virke
I forestillingen “Alle gode ting” begynder hovedpersonen fra barnsben af at lave en liste over alle de ting i livet, der gør ham glad. Håbet er, at det kan være med til at opmuntre hans mor, som publikum erfarer, lider af en form for depression. Idéen med listen er slet ikke dum, mener Sebastian Dorset.

“Grunden til at det med en liste kunne være en rigtig god ting, det er, at når man er depressiv, så skal man ikke hele tiden minde sig selv om det. Man skal give sig selv lov til at glemme en gang imellem og bare være i nuet uden at tænke på alt det, der mangler. Så jeg tror, hvis man havde en liste, måske ikke med en million ting, men måske bare med 20 stykker, så kunne man kigge på den og tænke: Gud ja, det er sgu da også rigtigt. Dét glemte jeg at sætte pris på. Der skal jeg huske, at den del af mit liv er ret fantastisk.”

Sebastian Dorset forklarer, at det kan føles håbløst at være pårørende til en person, der kæmper med en depression. Som pårørende kan man nok så mange gange sige, at der er alle mulige gode grunde til at gribe livet, men uanset hvor meget man gør det, så vender de negative tanker tilbage til den depressionsramte. Derfor kan man som pårørende ofte ende med at føle, at man spilder sin tid. Det kunne være endnu en grund til, at en liste kunne være et godt værktøj, da den på en diskret måde kan minde den depressive om, at der er gode ting i livet.

“Der er heldigvis mange værktøjer at tage fat på. Det kunne være en liste. Det kunne være en hund, der skal ud at gå. Det kunne være en ny motionsform, der var sjovere, end man først havde forestillet sig eller noget helt andet. Det kan være akvarelmalerier. Åh, verden kan godt bære nogle flere akvarelmalerier – selvom man ikke skulle tro det,” lyder det fra komikeren.

Superhårdt – også for de pårørende
Ifølge Sebastian Dorset er det utroligt vigtigt, at der er plads til at tale om det med at lide af depression – også i form af teater. Ikke mindst for at fortælle at det også som pårørende kan være enormt frustrerende, da du som udenforstående ikke rigtig kan gøre noget. Derfor er historien i “Alle gode ting” også enormt rørende, mener komikeren, da det netop handler om et barn, hvor den ene forælder ikke er livsduelig og mangler viljen til at leve.

“Jeg kan huske, da jeg første gang offentligt kom til at sige, at jeg har haft en depression. Så spurgte en eller anden organisation, om jeg ville holde et foredrag om det. Det sagde jeg ja til. Så sad der til foredraget dem, der selv havde haft en depression, og smilede af de ting, jeg sagde, men der sad også nogle pårørende, der helt tydeligt var ulykkelige over at have været i en situation, hvor et menneske i deres liv, som de elsker højt, ikke ville livet.”

Komikeren fortsætter og fortæller:
“Det er jo sindssygt frustrerende. Der er jo det, man ikke kan med folk, der har en depression. Du kan ikke ruske dem og sige: Nu tager du dig sammen! Så tænker de bare: Nå, så er der endnu en, der svigter mig. Så er der en mere, der ikke synes, jeg er god nok – og dét må være superhårdt, hvis man har et barn midt i det,” siger Sebastian Dorset.

Komiker Sebastian Dorset.

Foto: Privat